Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Sultans of Swing

Μπορεί το "Sultans of Swing" των ΄Αγγλων Dire Straits να μιλάει για μια τζαζ μπάντα, αλλά είναι ένα ροκ τραγούδι, συγκεκριμένα ανήκει στο είδος "pub rock", που αναπτύχθηκε στο Λονδίνο στα μέσα της δεκαετίας του '70, και γύριζε τους μουσικούς πίσω στα βασικά βήματα της ροκ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια του συγκροτήματος. Ο δημιουργός του, Mark Knopfler, ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της ροκ (το περιοδικό Rolling Stone το 2010 τον κατέταξε στην 27η θέση ανάμεσα στους 100 καλύτερους κιθαρίστες), εμπνεύστηκε από ένα τζαζ συγκρότημα σε μια παμπ του Λονδίνου που έπαιζαν σε ένα σχεδόν άδειο μαγαζί. Αποτέλεσμα : ένα πολύ περιγραφικό τραγούδι, που για πολλές μπάντες ίσως να περιγράφει στιγμές που τα μέλη της έχουν νιώσει σε κάποια μη "επιτυχημένα" live τους και ένα μοναδικό σόλο στη κιθάρα, που όσες φορές και να το ακούσεις, δε το βρίσκεις ποτέ μονότονο. 



song info
  • Ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησαν οι Dire Straits, το 1978.
  • Ηχογραφήθηκε το 1977 και έπαιξε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάτι που εξασφάλισε στους Dire Straits το πρώτο τους συμβόλαιο. Ξαναηχογραφήθηκε το 1978 γιατί η δισκογραφική εταιρεία ήθελε μία "λιγότερο τέλεια" ραδιοφωνική έκδοση.
  • Γράφτηκε από τον Mark Knopfler, τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, σε μια παμπ, στο Ipswich, νότια του Λονδίνου. Εμπνεύστηκε από μια μπάντα που έπαιζε εκείνη την ώρα, στην άδεια παμπ.
  • Όσο ήταν μαθητής, ο Knopfler έπαιζε σε μια εφηβική μπάντα που λεγόταν "Sultans of Swing".
  • Το βίντεο είναι από το πρώτο λαιβ άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Dire Straits, με τίτλο "Alchemy : Dire Straits live" , το 1984. Περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις των γνωστότερων τραγουδιών του συγκροτήματος από δύο συναυλίες που έδωσαν στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1983.
  • Παρατηρείστε πως  ο Mark Knopfler παίζει ηλεκτρική κιθάρα χωρίς πένα, με τα δάκτυλα.
  • Περιέχει ένα θρυλικό σόλο στην ηλεκτρική κιθάρα, το οποίο σε κάθε live ο Knopfler συνήθιζε να το εμπλουτίζει , με αποτέλεσμα το τραγούδι στις συναυλίες να κρατάει πάνω από 10 λεπτά, ενώ η κανονική του διάρκεια είναι μόλις 4 λεπτά. Η συγκεκριμένη ηχογράφηση από το άλμπουμ Alchemy περιέχει έναν από τους πιο αξιοσημείωτους αυτοσχεδιασμούς του στο συγκεκριμένο σόλο.
  • Το Rolling Stone Magazine το συγκαταλέγει στα καλύτερα τραγούδια με κιθάρα, συγκεκριμένα στο νούμερο 32.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου