Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Communication or ...nervous Breakdown?

Δεν ξέρω ποιο από τα δύο έρχεται πρώτo και ποιο είναι πιο επώδυνο, αλλά ο εμπνευστής των στίχων του "Communication Breakdown", όπως μας ενημερώνει στο ρεφρέν , τα παθαίνει και τα δύο εξαιτίας του κοριτσιού που δεν μπορεί να έχει. Αν αντικαταστήσετε το "κορίτσι" με κάτι άλλο που σας προκαλεί άγχος και σκεφτείτε και τον επαναστατικό του ήχο, ίσως το τραγούδι να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό και  επίκαιρο απ'ότι νομίζετε.


Το Communication Breakdown βρίσκεται στον πρώτο δίσκο του Θρυλικού συγκροτήματος Led Zeppelin που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1969, με τίτλο  "Led Zeppelin," και είναι το 7o τραγούδι.  Κυκλοφόρησε στη επίσης στη δεύτερη πλευρά του single "Good times bad times" . Δημιουργοί του τραγουδιού είναι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Jimmy Page, o μπασίστας/πληκτράς John Paul Jones και ο drummer John Bonham.O ήχος του τραγουδιού , όπως και των "Good times bad times" και "Dazed and confused" ήταν ασυνήθιστα άγριος για τα τέλη της δεκαετίας του '60.

Η εισαγωγή του τραγουδιού είναι από τους πιο γνωστούς ήχους της clasic rock μουσικής και αν επιμένετε πως δε σας θυμίζει τίποτα , τότε κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε πολεμικές/στρατιωτικές σκηνές, αστυνομία που κυνηγά παρανόμους, πορείες και επαναστάσεις. Το τραγούδι , λοιπόν, για πολλές δεκαετίες συνδέθηκε με τα καταπιεσμένα και επαναστατικά νιάτα και χρησιμοποιήθηκε συχνά για την μουσική κάλυψη ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ κλπ με επαναστατικές σκηνές. 

song facts
  • To "Communication Breakdown" και το "Heartbreaker" είναι τα μόνα τραγούδια που η μπάντα έπαιζε κάθε χρόνο live. Συνήθως άνοιγαν με αυτό τις συναυλίες τους ή περίμεναν μέχρι το encore για να το παίξουν.
  • Το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα λίγα στα οποία ο Jimmy Page κάνει φωνητικά.
  • Ο Page εφάρμοσε συγκεκριμένη τεχνική, την οποία εξηγεί στο περιοδικό Guitar Player το 1977, ώστε η κιθάρα του να ακουστεί σαν "guitar in a shoebox".
  • To 1997 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Led Zeppelin BBC Sesions" , το οποίο περιέχει το τραγούδι σε τρεις διαφορετικές live εκτελέσεις από τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους.


Η εκτέλεση του άλμπουμ, χωρίς βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου