Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Διπλή διασκευή : "In a manner of speaking"

Το 1985 οι Tuxedomoon, αμερικάνικο post-punk συγκρότημα με επιρροές ηλεκτρονικής μουσικής που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Holly Wars" που περιέχει το τραγούδι "In a manner of speaking". To group ήταν δημοφιλές στην Ευρώπη και διαβάζουμε στο wikipedia πως όταν έπαιξαν Live στην Αθήνα για πρώτη φορά στο θέατρο Παλάς, και οι δύο συναυλίες τους (το ίδιο βράδυ) ήταν sold out. Ακολουθούν δύο γνωστές και αξιόλογες διασκευές του τραγουδιού, με την πρώτη σίγουρα πιο γνωστή , ίσως, και από το original κομμάτι, ειδικά στο κοινό που δεν είχε έρθει σε επαφή με τη μουσική της δεκαετίας του 80.

Η διασκευή των Nouvelle Vague βρίσκεται στο πρώτο τους άλμπουμ, που τιτλοφορείται με το όνομα του γκρουπ, και κυκλοφόρησε το 2004. Το άλμπουμ περιέχει 13 διασκευές new wave καλλιτεχνών, όπως των Depeche Mode, Joy Division, Cure και Clash. Λέγεται πως οι τραγουδίστριες των διασκευών σε αυτό το άλμπουμ τραγούδησαν κομμάτια που δεν είχαν ακούσει ποτέ στην original μορφή τους , ώστε να μην επηρεαστεί η ερμηνεία τους και η αυθεντικότητά τους. 


Παρόλο που o ρυθμός της διασκευής των Nouvelle Vague είναι σε ρυθμό bossa nova, το κομμάτι , λόγω της ερμηνείας της Camille Delmais και της απλής ενορχήστρωσης, μεταφέρει την "θλίψη" του αυθεντικού και υποστηρίζει το ύφος του.



Πιο πιστή στο αυθεντικό τραγούδι και με πολύ ωραία φωνητικά είναι η διασκευή του Martin Gore  (δεύτερη φωνή και βασικός συνθέτης και στιχουργός των Depeche Mode). Βρίσκεται στο πρώτο του solo άλμπουμ,"Counterfeit",  με 6 διασκευές  (το όνομα του δίσκου που μεταφράζεται σε "Πλαστός"), που κυκλοφόρησε το 1989. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στη Γαλλία και στη Γερμανία ως single.




Τέλος, η πρώτη εκτέλεση του "In a manner of speaking" από τους TuxedoMoon, για όσους έχουν καιρό να την ακούσουν, ή για όσους δεν τη έχουν ακούσει ποτέ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου