Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Who τραγουδάνε για το χάσμα των γενεών

Μπορεί, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τα κίνητρα του δημιουργού του τραγουδιού και η έμπνευσή του να σας φανούν ρηχά, αλλά το "My Generation" έγινε το τραγούδι-σύνθημα των νιάτων της εποχής, το αγάπησαν οι νεαροί αμφισβητίες,  αλλά το μίσησαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ιδιαίτερα οι γονείς. Οι Who θέλουν να πεθάνουν πριν γεράσουν, και ο drummer τους τα κατάφερε, πεθαίνοντας στα 32 του από ναρκωτικά. Οι υπόλοιποι έζησαν, παρά τις καταχρήσεις τους,  και γερνώντας πολλές φορές σε συνεντεύξεις τους τόνισαν πως στο τραγούδι τους με τον όρο "γηρατιά" δεν αναφέρονται στην ηλικία, αλλά στον τρόπο ζωής. Ίσως και να έχουν δίκιο οι Who τραγουδώντας αυτό το τραγούδι, ειδικά αν σκεφτούμε το πόσο περιορισμένοι ήταν οι νέοι της εποχής και πώς κάθε τι πρωτόγνωρο κατακρινόταν από τις μεγαλύτερες γενιές, αίσθημα όμως που υπάρχει και σήμερα στις μικρότερες γενιές, κάτι που καθιστά το χάσμα των γενεών (άρα και το τραγούδι) ... διαχρονικό.



Song Info
  • Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1965 σαν single και περιέχεται στο πρώτο άλμπουμ των Who, με τίτλο "My Generation". 
  • Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των Who.
  • Το περιοδικό  Rolling Stone το κατατάσσει στην 11η θέση στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών
  • Το τραγούδι γράφτηκε το 1965 από τον Pete Townshend (κιθαρίστα και δεύτερη φωνή του συγκροτήματος) , 20 χρονών τότε, και μιλάει για μια επαναστατική ομάδα νέων από τη Βρετανία, τους Mobs, και για το πώς οι μεγαλύτεροί δε τους καταλαβαίνουν.
  • Κατά τον  Townshend έμπνευση αποτέλεσε ένα γεγονός που συνέβη 1935 με την βασιλομήτωρ: διέταξε να ρυμουλκήσουν μια νεκροφόρα από τον δρόμο γιατί την προσέβαλε η θέα της όταν έκανε την καθημερινή της βόλτα.
  • Ο δημιουργός του τραγουδιού είπε στο περιοδικό Rolling Stone, το 1985,  πως το τραγούδι μιλάει για την προσπάθειά του να βρει μια θέση στην κοινωνία.
  • Ο διάσημος στίχος του τραγουδιού, που αποτέλεσε θέμα πολλών συζητήσεων και αρνητικών σχολίων, "I hope I die before I get old", για τον δημιουργό του σήμαινε "πριν γίνω πολύ πλούσιος". Επέμεινε πως εννοούσε πριν γίνει κάποιος που έχει καταφέρει τα πάντα και περιφρονεί κάθε έναν που είναι ανερχόμενος.
  • Το τραύλισμα του τραγουδιστή, Roger Daltrey, δεν έχει ούτε καλλιτεχνική, ούτε πολιτική προέλευση, όπως πολλοί νομίζουν. Ο Daltrey, όπως ο ίδιος είπε, τραύλιζε στις πρώτες λήψεις του τραγουδιού γιατί δε θυμόταν τους στίχους και στη πορεία το κράτησε γιατί άρεσε σε όλους.
  • Το BBC αρχικά αρνήθηκε να παίζει το τραγούδι , θεωρώντας το προσβλητικό για τους ανθρώπους που τραυλίζουν. Όταν όμως έγινε μεγάλη επιτυχία, αναθεώρησε
  • Το τραγούδι περιέχει ένα από τα πρώτα σόλο μπάσου στην ιστορία της ροκ.
  • Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ο μπασίστας, John Entwistle,έσπαγε συνέχεια τις χορδές του μπάσου, σε σημείο που όταν τέλειωσαν οι χορδές για το συγκεκριμένο μπάσο που είχε, το αντικατέστησε με ένα καινούργιο.
  • Στις ζωντανές εκτελέσεις το τραγούδι συνοδευόταν από το σπάσιμο της κιθάρας του Townshend.
  • Τον Σεπτέμβρη του 1967 , σε ζωντανή εμφάνιση στο σόου "The Smothers Brothers Comedy Hour, ο ντράμερ του συγκροτήματος, Keith Moon, προγραμμάτισε να ανατινάξει με μπαρούτι τα ντραμς του μετά το τέλος του τραγουδιού, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Αποτέλεσμα : ο ίδιος να κάψει τα μαλλιά του και να χάσει μόνιμα την ακοή του από το ένα αυτί ο  Pete Townshend.


1 σχόλιο:

  1. είναι english mods όχι mobs.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mod_%28subculture%29

    ωράιο άρθρο by the way.
    respect to Keith Moon (drummer).

    ΑπάντησηΔιαγραφή