Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Grunge : Ο ηχος του Seattle

      Είτε δεν είσαι οπαδός της ροκ είτε επιμένεις πως δεν έχεις ιδέα τι είναι η Grunge και "δεν ακούς εσύ αυτά τα πράγματα", το άρθρο αυτό θα σε διαψεύσει και θα σου αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο γνώριμους ήχους της ροκ, και πως σίγουρα έχεις "χτυπηθεί" με ένα τουλάχιστον τραγούδι που ανήκει σε αυτό το είδος. Αναφορικά Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains και Soundgarden είναι μερικά από τα συγκροτήματα που ανέδειξε αυτό το μουσικό είδος, ή για να είμαστε πιο σωστοί, που ανέδειξαν την Grunge. 

 1.Ιστορία 


 H Grunge είναι είδος της εναλλακτικής ροκ το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα του 1980 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και κυρίως στο Σιάτλ. Το Σιατλ ήταν πάντα μουσικά απομονωμένο από την υπόλοιπη μουσική βιομηχανία και τάση και έτσι το νέο είδος της ροκ που αναπτύχθηκε παρέμεινε ανέπαφο από τις επιρροές των ΜΜΕ και της εμπορικής μουσικής.

  • Χαρακτηριστικά της είναι οι παραμορφωμένοι ήχοι της ηλεκτρικής κιθάρας, τα δυνατά σόλο και τα βαριά ντραμς.
  • Οι επιρροές έρχονται από πανκ, heavy metal και indie rock. 
  • Οι στίχοι είτε είναι γεμάτοι θλίψη, είτε εκφράζουν κοινωνικά προβλήματα, είτε είναι ορισμένες φορές απαθείς και... ακατανόητοι. 
  • Η θεματολογία των τραγουδιών μπορεί να επιρεάζεται από την πανκ άλλά ο ρυθμός είναι σαφώς πιο αργός και πιο δυναμικός. 
  • Σκοπός των συγκροτημάτων ήταν να "ροκάρουν" και όχι να ψυχαγωγήσουν ή να εμπορευματοποιηθούν γιαυτό και οι καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρονται για το ντύσιμό τους, την εξωτερική τους εμφάνιση και το στυλ τους. 
  • Η Grunge φτάνει στο απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 90 και γίνεται το πιο δημοφιλές είδος ροκ της εποχής. Κάτι τέτοιο , όμως, δεν άρεσε στα περισσότερα συγκροτήματα, αφού ο σκοπός τους ήταν μη εμπορικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να διαλυθούν αρκετά σύντομα

 2. (Ενδεικτικά) Συγκροτήματα 


Ο κατάλογος με τα συγκροτήματα είναι μακρύς και  ο ήχος τους χαρακτηριστικός και κοινός, είτε αυτά δημιουργήθηκαν στην γενέτειρα του Grunge, το Σιαλτ, είτε στην υπόλοιπη Αμερική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα συγκροτήματα που έκαναν διάσημη και δημοφιλή την Grunge, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα που παραλείπουμε δεν ήταν άξιοι ακόλουθοι του είδους.

Alice in Chains (1987-2002,  2005- σήμερα)

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 έγιναν μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της εποχής. Το 2002, και ενώ βρίσκονταν σε παύση, πεθαίνει ο τραγουδιστής τους, Layne Staley, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές και μορφές της ροκ μουσικής. H πορεία τους συνεχίζεται επιτυχημένα μέχρι και σήμερα με νέο τραγουδιστή.



Alice in chains- "Would"



Mad Season (1994-1996)

Σούπεργκρουπ (γκρουπ που τα μέλη του είναι ήδη γνωστά από άλλες μπάντες), ιδρύθηκε το 1994 στο Σιάτλ και μέλη του προέρχονταν από τους Alice in chain, Pearljam και Screaming Trees. Κυκλοφόρησαν μόνο ένα άλμπουμ, το "Above"


Mad season- "River of deceit



Nirvana (1987–1994)

Από τους πρωτοπόρους της Grunge και ένα από τα πιο γνωστά, επιτυχημένα και πλέον αναγνωρίσιμα συγκροτήματα. Επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά με τα τραγούδια τους και συνεχίζουν ακόμα. Διαλύονται το 1994 με τον θάνατο του Curt Cobain.


Nirvana- "Come as you are"

Pearl Jam (1990 - σήμερα)

Το συγκρότημα ιδρύθηκε στο Seattle και έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό με τη κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ, "Ten", το 1991. Μια από τις κύριες μπάντες της Grunge, κατηγορήθηκε πως ήταν εμπορικοί και πως ακολούθησαν την έκρηξη του alternative rock. Παρ' όλ' αυτά, τα μέλη της  κατά τη διάρκεια της καριέρας τους αρνήθηκαν συχνά να εξασκήσουν γνωστές πρακτικές μάρκετινγκ, αρνούμενοι, για παράδειγμα, πολλές φορές  να γυρίσουν βίντεο κλιπ .



Pearl Jam - "Alive"

Soundgarden

Ιδρύθηκαν το 1984 στο Seattle και ήταν το  συγκρότημα της grunge που έβγαλε άλμπουμ με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, το 1988, αλλα έγιναν γνωστοί στις αρχές του '90 με την εξάπλωση της Grunge. Διαλύονται το 1997, έπειτα από εσωτερικές διαμάχες για την δημιουργική τους πορεία, αλλά ενώθηκαν και πάλι το 2010.



Soundgarden - "Black hole sun"


3. Post-Grunge - Η Grunge σήμερα


"Παιδί" της grunge, με την ίδια αισθητική, αλλά με διαφορετική "ιδεολογία, αφού ακολούθησε εμπορικούς δρόμους. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90, λίγα χρόνια μετά το ξέσπασμα της grunge.


Στα μέσα της δεκαετίας του 90 πολλά από τα πρωτοπόρα συγκροτήματα της grunge είχαν αρχίσει να φθίνουν, όπως οι Alice in Chains, λόγω των εξαρτήσεων του τραγουδιστή τους, Lean Staley, από ναρκωτικές ουσίες, οι Pearl Jam , λόγω δυσκολιών στις περιοδείες τους και οι Nirvana, που διαλύονται με τον θάνατο του Cobain. Ήδη ο Cobain έιχε φωτογραφηθεί το 1994, λίγο πριν τον θάνατό του, φορώντας ένα t-shirt που έγραφε "grunge is dead", γεγονός που αποτέλεσε αφορμή συζητήσεων γύρω από το είδος της grunge και της μελλοντικής του πορείας.

Βλέποντας τη "δύση" των πρωτοπόρων συγκροτημάτων τη grunge οι δισκογραφικές άρχισαν να υπογράφουν συμβόλαια με μπάντες που μιμούνταν το είδος μουσικά, αλλά ήταν διατεθειμένες να κάνουν εμπορικές "θυσίες", και ο όρος Post-grunge έκανε την εμφάνισή του.

Μετά τη διάλυση των Nirvana, ο drummer τους, David Grohl, σε ρόλο τραγουδιστή και κιθαρίστα ίδρυσε τους Foo Fighters, συγκρότημα που ανήκει στη Post-Grunge. Από το 1994 μέχρι και σήμερα έχουν μία πάρα πολύ επιτυχημένη εμπορική καριέρα και έχουν κυριολεκτικά σαρώσει τα διάφορα μουσικά βραβεία , μεταξύ των οποίων κατέχουν και 11 Grammys!!


Foo Fighters - "Pretender"


Άλλα γνωστά και επιτυχημένα συγκροτήματα της Post-Grunge είναι οι Bush, οι Creed, οι NickelBack και οι 3 Doors Down. Αν και στην Post-Grunge κυριαρχούν οι αντρικές μπάντες, το άλμπουμ "Jagged Little Pill" της Alanis Morissette , που χαρακτηρίστηκε ως  Post-Grunge , σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.


Alanis Morissette - "You Oughta Know"


4.  If you wanna be Grunge...


Η Grunge εκτός από τη μουσική, έγινε δημοφιλής και σαν τρόπος ζωής. Να τι πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να γίνει Grunge.
  • Ατημέλητο λουκ και μαλλιά, άνετα και πρακτικά ρούχα εκτός μόδας.
  • Απαραίτητα ρούχα τα : φαρδιά πουλόβερ, δερμάτινα μπουφάν, φαρδιά t-shirts με στάμπες κυρίως από συγκροτήματα, μακριές βερμούδες για τους άντρες και τα κολλαν και οι κοντές φούστες για τις γυναίκες, αρβύλες και all star για υποδήματα και μακριές κάλτσες!
  • Πάλη με την επικρατούσα τάση με το να ξεχωρίζει.
  • Αδιαφορία για το πώς θα αναγνωριστεί και πώς θα γίνει επιτυχημένος, αφού αυτοί είναι ρηχοί τρόποι για να επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου και να αισθανθείς καλύτερα.
  • Και τέλος, φυσικά να ακούει ποοοοοοολύ Grunge και να εμπνέεται από αυτή καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου