Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Rolling Stones, "Shine a Light"

Δεν είναι το τραγούδι που θα σου έρθει στο μυαλό όταν σκεφτείς τους "Rolling Stones" αφού δε πρόκειται για κάποιο δημοφιλές τραγούδι τους. Εξάλλου, το ίδιο το συγκρότημα για 23 χρόνια δε το έπαιξε ποτέ σε συναυλία του. Παρόλαυτά, οι gosspel επιρροές του και το γεγονός ότι Jagger το έγραψε σκεπτόμενος τον τότε κιθαρίστα του συγκροτήματος και ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones, Brian Jones,  που περνούσε δύσκολες στιγμές όντας εξαρτημένος από τα ναρκωτικά και κλεισμένος στον εαυτό του, το κάνει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τραγούδι και σημαδιακό, ταυτόχρονα, για την εξέλιξη της μπάντας: ο Jones πέθανε εξαιτίας του προβλήματός του το 1969, αφού πρώτα είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα , λόγω προβληματικής συμπεριφοράς .



  • Βρίσκεται στο 10ο άλμπουμ του συγκροτήματος για την Βρετανία, και στο 12ο για την Αμερική, "Exile on Main St." που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972.
  • Το τραγούδι αποδίδεται στους Jagger και Richards, παρόλαυτά το "Shine a Light" είναι κυρίως σύνθεση του Jagger.
  • Ο αρχικός τίτλος ήταν "Get a line on you" (σε ελεύθερη μετάφραση, γνώρισε τον εαυτό σου) και έμπνευση αποτέλεσε ο τότε κιθαρίστας του συγκροτήματος, Brian Jones και η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, κάτι που οδήγησε και στην αποξένωσή του από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ.
  • Μια πρώτη έκδοση του τραγουδιού ηχογραφήθηκε το 1969 για το άλμπουμ Leon Russell, χωρίς τον  Brian Jones σ τη κιθάρα, αλλά δεν κυκλοφόρησε στο άλμπουμ. Μετά τον θάνατο του Jones το 1969, o Jagger ξανάγραψε και ξαναηχογράφησε το τραγούδι το 1970, και μετά από δύο ακόμα ηχογραφήσεις και μερικές αλλαγές στους στίχους, τον Δεκέμβρη του 1971 το τραγούδι πήρε τη τελική του μορφή  και τον τίτλο "Shine a light".
  • Ο Jones πέθανε τον Ιούλιο του 1969 , σε ηλικία 27 χρονών και ανήκει στο περιβόητο και γεμάτο μυστήριο "κλαμπ των 27" (διάσημοι μουσικοί που έχουν πεθάνει στην ηλικία των 27).
  • Η γκόσπελ επιρροή στη μουσική του τραγουδιού  προήλθε από την επίσκεψη του Jagger στην ευαγγελική εκκλησία του Billy Preston (Αμερικάνος μουσικός, κυρίως πιανίστας, με γκόσπελ,και τζαζ επιρροές), ο οποίος παίζει το πιάνο και το εκκλησιαστικό όργανο κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού. Ο Preston λάμβανε συχνά μέρος σε ηχογραφήσεις των Rolling Stones, αλλά και των Beatles.
  • Κιθάρα και μπάσο παίζει το Taylor ενώ ο Kith Richards απουσίαζε από αυτές τις ηχογραφήσεις.
  • "Shine a light" ονομάζεται και το ντοκιμαντέρ του Martin Scorsese για τις συναυλίες "A Bigger Bang Tour"  που έδωσε το συγκρότημα το 2006 στη Νέα Υόρκη.
  • Το 2010, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα "The Sun" , o Jagger ξεχώρισε αυτό ως το αγαπημένο του τραγούδι από το άλμπουμ "Exile on Main st.".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου